неделя, 30 август 2009 г.

Брак и деца в астрологията

Птоломей говори в своя “Тетрабиблос”, в 4 книга, в глава 5: “В болшинството браковете са продължителни, когато Луната и Слънцето стоят в хармонични аспекти в двете карти, тоест образуват тригон или секстил едно с друго и особено тогава, когато има взаимна рецепция и в още по-голяма степен, когато Луната на мъжа образува такъв аспект със Слънцето на жената. Разводи по значителни причини и вследствие на пълно отчуждение имат място тогава, когато описаните по горе положения на светилата са в нехармонични знаци, при тяхната опозиция и квадратура. Ако светилата се намират в хармонични аспекти и са погледнати хармонично от благотворните планети, бракът ще бъде щастлив, пълен със съгласие и полза, но ако са погледнати неблагоприятно от зли планети ще изобилства от спорове, неприятности и загуби.”
В тези редове се съдържа едно просто, но точно правило, което е необходимо да се прилага при разглеждане на две карти. Сравнявайки ги, ние можем да кажем, добре или зле е подбран партньора в брака.
Луна и Венера управляват предпочитанията в мъжкия хороскоп. Слънце и Марс управляват предпочитанията в женския хороскоп.
Партньорът се описва от тази планета, към която първо прави аспект Слънцето или Луната след раждането. Аспектите,които вече са минали не се отчитат. Ако първият аспект е лош по природа, то резултатът от харесването няма да бъде благоприятен.
Ако Луната и Венера при мъжа и Слънцето и Марс при жената са силни и не са увредени от лоши аспекти, особено от Сатурн, човек може да прояви рано своите предпочитания в любовта и брака.
Слънце или Луна в 5 и 7 дом и аспектирани от няколко планети едновременно също говорят за ранно съзряване.
Плодовити знаци на върха на 5 и 7 дом, а това са Рак, Скорпион и Риби също благоприятстват ранни бракове.
Когато Сатурн наранява Слънцето или Луната брака - се отлага, а ако тези планети са слаби, а Сатурн силен и знаците на върха на 5 и 7 дом са безплодни, човек може и да не сключи брак.
Ако Слънцето и Луната имат повече от един аспект са възможни и повече от един брак.
Астрологията показва всеки един съюз, независимо дали е законен или не.
Ако Слънцето или Луната са в Близнаци, Стрелец или Риби може да имаме повече от един брак.
Когато Слънцето или Луната са наранени от Сатурн, това може да означава хладни отношения.

Описание на партньора по брак

В хороскопа на мъжете, ако Луната се намира в добър аспект с Меркурий, жената ще бъде умна, разбрана, чувствителна, активна, добър събеседник. В лош аспект ще бъде критична, недоволна, свадлива.
В добър аспект с Венера – жената ще бъде прекрасна, любеща, изтънчена. В лош аспект - екстравагантна,склонна към флиртове.
В добър аспект със Слънцето жената ще бъде благородна, забележителна, съчувстваща, честна и великодушна. В лош аспект- горда и високомерна.
В добър аспект с Марс – активна, енергична, храбра. В лош аспект – нагла, упорита, избухлива и своеволна.
В добър аспект с Юпитер – справедлива, добра, милосърдна, с философска нагласа, весела и с добър характер. В лош аспект ще бъде разточителна, прекаляваща с удоволствия, ленива, с лоша обмяна, естравагантна.
В добър аспект със Сатурн – сериозна, вярна, отговорна, старателна и внимателна. В лош аспект - меланхолична, болезнена, депресирана и користна.
В добър аспект с Уран – ще бъде независима, странна, свободолюбива, прогресивна ,оргинална. В лош аспект ексцентрична, импулсивна, непредсказуема. Лош аспект към Уран дава указания за развод и раздяла.
В добър аспект с Нептун – интуитивна, психична, чувствителна, обичаща музика, поезия, природа. В лош аспект - разсеяна, безразлична, негативна.
В хороскопа на жените, ако Слънцето е повредено от Уран, съпругът лесно може да излезе от правия път.
В добър аспект със Сатурн – мъжът ще бъде отговорен, ще заема висок пост, ще бъде организиран и ще направи кариера. В лош аспект със Сатурн може да бъде скъперник, мрачен, груб, нещастен или болен.
В добър аспект с Марс – мъжът ще бъде енергичен, смел, борбен, физически здрав. В лош аспект с Марс избухлив, вулгарен, грубиян.
В добър аспект с Венера – мъжът е слънчев, добър, обича децата, финансово обезпечен. В лош аспект с Венера страстен.
В лош аспект с Луната – непостоянен партньор, създава проблеми, не разбира женската природа.
В лош аспект с Юпитер – опасност от финансови загуби на мъжа, авантюрист, с високо мнение за себе и, горделив.
В мъжкия хороскоп, когато Луната аспектира Уран, означава съжителство с омъжена жена, а ако Венера аспектира Уран съжителство с неомъжена жена. Във всяка карта, независимо мъжка или женска, ако Уран, Нептун или Сатурн се намират било в 1, 5 или 7 дом, то човек ще има неприятности, вълнения и промени в брака.
Юпитер или Венера в 7 дом дават домашно щастие и комфорт, добре аспектирани – изгоден във финансово отношение брак.
Слънцето или Луната в 7 дом се явяват благоприятни, но много зависи от аспектите и от положението им в Зодиака.
Луната в мъжкия хороскоп, наранена от Уран, Сатурн или Марс показва по-голям риск за съпругата от нещастни случаи, болести или операции. Нараненото Слънце в женската карта по същия начин влияе върху здравето на съпруга.
Нептун наранен от Венера дава указания за измама, изневяра в брака. Уран в лош аспект с Венера показва недоверие, раздяла и скандали в брака. Сатурн в лош аспект с Венера показва забавяне, тревога, мъка и разочарование в брака. Марс в лош аспект с Венера показва скандали, раздразнение и подозрение. Много малко щастие, комфорт или благосъстояние може да има в брака, ако Сатурн, Уран и Марс са в 7 дом, освен ако са много добре аспектирани и в своя знак.

Деца

Природата на знака, зает от Луната и нейните аспекти трябва да бъдат разгледани много добе във връзка с този въпрос.
Луна в Рак, Скорпион, Риби и Телец дава много деца, а ако е в добри аспекти с Юпитер или Венера, дава голямо емейство. Ъглова Луна в 1, 4, 7, 10 дом също увеличава броя на децата. Луна, Юпитер и Венера в 5 и 11 дом се явяват благоприятно условие за деца. Слънце в 5 дом в плодовит знак и добре аспектиран от Луната или Венера се явява указател за наличието на деца.
Плодовити знаци на върха на 5 и 11 дом са благоприятно условие за деца.
Плодовит знак на Асцендента и Слънце в плодовит знак също е условие за деца.
Безплодни знаци на върха на 1, 5 и 11 дом или Слънце в безплоден знак намалява шансовете за деца.
Наранена Луна в Лъв, Овен или Стрелец може да даде безплодие, а ако Луната е наранена от Уран, Сатурн, Марс или Слънце почти няма шансове за деца.
Уран, Сатурн, Марс и Слънце в 5 или 11 дом отричат децата или ги унищожават съобразно природата на знака, аспектите и свойствата на планетата.
Меркурий и Нептун действат в зависимост от аспектите, които получават и природата на знака, който заемат.
Когато имаме указания в полза на деца и върха на 5 дом е зает от женски знак и го управлява женска планета, то повечето деца ще бъдат момичета.
Когато знака и неговият управител са мъжки, по-голямата част от потомството ще бъдат момчета.
5 дом показва първото дете, 7 дом второто, 9 дом – третото, 11 дом – четвъртото, 1 дом петото, 3 дом шестото, 5 дом седмото и т.н. по кръга. Под деца разбираме не само тези, които са родени, живеят и се възпитават, но и тези, които са заченати, но по една или друга причина не са се родили.
5 дом показва родените деца, а 11 дом показва осиновените, приетите, децата на съпруга от друг брак.
Никой не трябва да се чувства обезверен, ако в хороскопа си намери редица напрегнати аспекти. Те съществуват във всеки хороскоп и имат определена цел. Напомнят ни,че имаме работа, която трябва да свършим, да се бориме и да победиме трудностите и в победата над самите нас да намерим своята награда. Слабоста и недостатъците на напрегнатите аспекти са призив да развием латентните сили в себе си. В хороскопите на много преуспели мъже и жени може да се види, че са придобили успех чрез добрите си аспекти, но и благодарение на това, че са преодолели нехармоничните, така наречените “лоши”аспекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар