неделя, 18 октомври 2009 г.

10 най-нови изобретения за удобството на жените

 

1.Wonderbra с ръчички

Това е най-новият модел на прочутите сутиени, представен в Лондон в разгара на лятото. Той е за горещи мадами с дълбоки деколтета, без презрамки, но държи бюста сигурно като с две ръце.  
2.Гуми, които не се пукат
Технологията е на НАСА за луноходите и е отпреди 40 г. Сега Goodyear я адаптира към земните нужди - за екстремно натоварени автомобили като пожарни коли, минни вагонетки, роботи, оф-роуд и пустинни джипове, но гумите без въздух „за експлоатация в критични условия” ще облекчат и живота на шофьорките.
3.Моля те, полей ме

Цветята в саксиите вече могат да ви съобщават за нуждите си. Високотехнологичен сензор мери влагата и хранителния състав на почвата и праща кратки текстови съобщения до мобифона ви. Например: „Полей ме, моля”. Растението може и да се оплаче: „Подгизнало съм от вода” или „Не ме поливаш достатъчно.”
4.Колело мери стопените калории

Футуристичният велосипед с борден компютър освен мониториг на калориите, пуска още музика, използва соларен двигател за височините, разпознава собственика по отпечатъците на пръстите и се заключва автоматично срещу кражби. Гумите му няма да се пукат, но засега е концепт и струва 500 000 лири. Негов създател е олимпийският шампион по колоездене от 1992 г., британецът Крис Бордман.
5.Кухня с дистанционно
Единственото, което „кулинарният кабинет” на американската компания Anvil Motion от Юта още не умее, е да готви и да пълни сам миялната за съдове. Всички други дейности подлежат на програмиране. С едно докосване на панела за управление уредите се включват, печката и шкафчетата се отварят и затварят, а след приключване на домакинската работа се спускат прикриващи врати. Кухнята се превръща в холна  секция.

6.Контактни лещи - слънчеви очила

Трима южнокорейски дизайнери спечелиха с новите лещи, които действат и като слънчеви очила награда за иновация през тази година. Лещите са предназначени предимно за спортисти и се предлагат в 4 нюанса на цветовете зелено, жълто, червено и сиво, като гарантират протекция на очите от вредните слънчеви излъчвания.

7.Мигащи очила за компютър

Очилата са със сензор, който замъглява стъклото на всеки 5 секунди, ако окото не е премигнало за това време. Създадени са от японската компания Manusaga за работещи и играещи на компютри. Устройството, което отчита и предизвиква премигванията, се зарежда за 8 часа, може да се включи и в извод на USB. Струва $150.

8.Бебешка възглавница за заети майки

Представлява чифт огромни меки възглавници с формата на ръце, които обгръщат и подкрепят бебето в различни позиции – когато лежи по гръб, по корем и настрани, и му даряват спокоен сън. Вече 2 години се използват в отделенията за недоносени бебета с  успех, но са много подходящи и за големи бебета у дома. Възглавницата Zaky е изобретение на американска лекарка, която трябвало да остави бебето си в болница за няколко месеца. Сега нейната фирма Zakeez Inc. доставя продукта, изработен от антиалергенни материи, само за 3-5 дни (до Балканите) след поръчка по интернет.
Сн.  Възглавницата е кръстена на Закари, сина на д-р Джеймил Джаксън, която родила преждевременно и трябвало да го остави самичък в отделението
сн. Zakeez Inc.


9.Кола, която се паркира до прозореца

Това е автомобилът, който не се нуждае от място за паркиране, а ви следва нагоре по стените на къщата и се превръща в новия ви подвижен балкон. Peugeot Metromorph е с два еко двигателя в задната часта и седалки, които ротират, за да се нагодят към вертикалното или хоризонтално движение. Изобретението е Робърт Мистюк, индустриален дизайнер от Сан Франциско.
10.Невидимо наметало
Изобретението е на японски професор и неговите студенти от 2003 и е камуфлажна система, която позволява да станете невидим. Номерът е във видеокамера, която снима гледката пред вас и я проектира върху гърба ви. Ако сте с качулка, сте напълно защитен от чуждите погледи. Създадена е за военни цели и в помощ на пилотите за лесно приземяване.
Прогнози за бъдещето
До 2039 г. ще разполагаме още с няколко полезни изобретения, които ще бъдат достъпни за всички хора. Съобщи ги наскоро списанието „Ню Сайънтист”. Най-атрактивни са: сухата пералня, която ще е на пазара още идната 2010 - тя извлича петната и мръсотиите с помощта на заредени полимерни частици; ултразвук, който ще ни сдобие с рентгеново зрение, т.е. уред, с който ще гледаме през стени; обувки и ръкавици, с които като Спайдърмен ще се прилепяме и катерим по стените; джобно устройство, което ще прави симултанен превод от всички на всички езици или ще ги „конвертира” на мига, щом ги чуе, на избрания от вас език. Има още стотици, така че бъдещето се очертава лесно и забавно!

ОКТОМВРИ, 2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар